Thursday 16 April 2015

Resepi Kek Marble...favourite suami

Salam Jumaat and Morning semua,


Kelmarin paksa diri gak buat marble cake. Kenapa paksa sebab marble cake tu dah lama gak tak buat kat umah ni yet bahan2x utk buat cake tu, sentiasa ada je kat dapur. Sentiasa je ada ok? So, tak de alasan la x buat kan? Plan asal nak buat pizza. Saja nak layan tekak anak2x makan pizza. Tapi tak semua bahan2x utk buat pizza ada kat dapur tu. End up, buat marble cake. Marble cake ni mmg favourite suami. Suami suka sangat kek tu. Selagi marble kek tu tak abih lagi dalam loyang tu, selagi tu suami akan makan utk bfast boleh, teatime kalau time cuti dia makan, after dinner makan lagi marble cake pun boleh jer. So, basically marble cake yg setakat loyang size 20cm tu, dua hari boleh licin. Kalau berniat nak buat nak bagi kat jiran , or kekawan ofc ke, mmg confirm kena buat dua loyang. 




meh saya share resepi tradisional dari mak saya ni ye.

Bahan2x and cara2x:

250g tepung kek 
setengan sudu teh baking powder
setengah sudu teh sodium bikarbonat

semua bahan atas tu, ayak ye.

Next,

180g gula (saya guna jer gula kasar. hahaha. malas nak beli castor sugar ).
4 biji telur
1 sudu teh vanilla

dua bahan ni, kacau ler ngan hand mixer ye. pakai je la besen apa yg ada kat umah tu. letak vanilla tu sama ye. on jer hand mixer tu dlm around 15 min. Kalau dah nampak warna telur and gula yg dah di kacau mcm agak kuning cerah dah tu, blh la stop.

Next, 
250g marjerin (saya pakai brand planta jer). Marjerin ni pun kacau ngan mixer gakkkk.....fully utilize your hand mixer ye. hihihi. guna yg spiral tu. kacau sampai marjerin tu nampak mcm cair sikit pastu boleh stop mixing.

Next, 

ambik adunan telur n gula tadi, tuang masuk ke dalam marjerin. mix lagi pakai hand mixer. Pastu sikit2x tambah tepung kek yang dah ayak tadi tu.







After semua tepung kek dah habis letak dlm besen tu, bahagikan adunan tadi kepada dua bahagian. Yg pertama maintain kuning, yg kedua tu, letak dua sudu koko. pastu saya kacau ngan sudu jer biar sekata.





Saya beli koko ni yg tin besar terus sebab dah tahu, kek marble mmg kena bake selalu. So, mmg each time nak buat marble cake, bahan2x mmg selalu dah ada kat dapur , insyaAllah.

Loyang tu, you all sapu la marjerin and tepung dulu ye. Pastu panaskan kejap loyang tu dlm oven suhu 180C around 5 min pastu kuar kan dari oven. Next, cedok la and letak la adunan koko and kuning secara berselang-seli. Letak kat spot tengah dulang ye. pastu topping kat atas secara selang seli. Sementara cedok mencedok tu, boleh la panaskan oven for 10min. Pastu boleh bakar kek dalam oven.

Setting oven:

180C 
40 min pertama pakai api bawah dulu 
10 min terakhir baru pakai api atas n bawah.



Dah siap gini la rupanya. 



Untuk yg nak cuba resepi tradisi dari mak saya ni, boleh la cuba. 

xox: NorazlinaIdris

Tuesday 14 April 2015

Tekanan Darah Tinggi

Salam and morning semua,


today terpanggil nak cerita on TEKANAN DARAH TINGGI. Secara kasarnya, sedara mara saya kebanyakannya mmg dah start makan ubat darah tinggi. So, saya amat takut dengan tekanan darah ni....All in all, saya boleh katakan ini adalah penyakit keturunan gak ni. Saya mmg kena sangat sangat sangat jaga cara pemakanan dan lifestyle saya in order nak avoid tekanan darah tinggi ni. 

So far, alhamdulillah tekanan darah saya berada di tahap normal. Saya adalah penggemar makanan berlemak, yg ada cheese, ada mayonis....which agak contribute gak la pada kesihatan yg tak bagus kan? sebab tu supplement tu penting...atleast dapat bakar le lemak yg terbentuk. Of coz lebih baik klukita amalkan pemakanan yg sihat.

Kat bawah ni saya attached jadual bacaan tekanan darah utk kategori Normal, Pre-hypertensi, Hypertensi and Hypertensi sistolik. So, you all boleh check sendiri paras tekanan darah kalau u all ada alat ni kat umah or utk yg x de tu, boleh je check secara percuma kat any klinik kesihatan.




utk yang check sendiri tu, blh la ambik bacaan and buat perbandingan dengan bacaan pada table kat bawah ni ye. 

Kategori
Sistolik
Diastolik
Normal
bawah 120
dan
bawah 80
Pre-hypertensi
120 - 139
atau
80 - 89
Hypertensi
140 dan keatas
atau
90 dan keatas
Hypertensi sistolik
160 dan keatas
dan
bawah 90



Apakah faktor penyumbang pada tekanan darah tinggi?


  • cara hidup yg tidak aktif. (maksud nyer makan minum kena la jaga. ambik makanan n minuman yg sihat and berkhasiat according to the good diet. senaman jgn lupa at least seminggu cuba cari masa 1 jam utk beriadah. kalau yg lagi rajin, cuba cari masa 20-30 min buat senaman utk keluar peluh setiap hari).
  • umur melebihi 35 tahun. mungkin pada masa ni metabolisme makin slow, umur "mesin" dalam badan makin meningkat, so kita kena la jaga "mesin2x" aka organ dalaman yg selama ni dah bekerja keras kat kita kan??...So, it is time kita jaga "mesin2x" ni plak. (utk tingkatkan metabolisme badan boleh ambik minyak ikan....minyak ikan terbaik adalah OMEGAGUARD).
  • kegemukan ( nak bakar lemak??? consume OMEGAGUARD ok?)
  • Paras kolestrol tinggi. ( consume OMEGAGUARD utk kawal paras kolestrol)
  • Sejarah keluarga
  • Pengambilan alkohol yg  berlebihan ( wahai org Islam....jauhilah benda yg HARAM di sisiNya. Dan terang lagi bersuluh ia mmg tak mendatangkan any benefits).
  • Pengambilan garam yg banyak.

Now kita sembang plak apa simptom2x tekanan darah tinggi.
  • sakit kepala yg teruk
  • keletihan atau kekeliruan
  • masalah penglihatan
  • sakit dada
  • kesukaran bernafas
  • denyutan jantung tidak teratur
  • darah dalam air kencing
  • perasaan berdebar2x

OMEGAGUARD adalah minyak ikan terbaik di dunia kerana sumber minyak ikan ini diekstrak dari ikan air laut sejuk di perairan negara Jepun and ia bukan dari hati minyak ikan.

Later cerita panjang on OMEGAGUARD ye....entry hari ni kita sembang pasal tekanan darah tinggi je dulu ye?

xox: Norazlina