Thursday, 16 April 2015

Resepi Kek Marble...favourite suami

Salam Jumaat and Morning semua,


Kelmarin paksa diri gak buat marble cake. Kenapa paksa sebab marble cake tu dah lama gak tak buat kat umah ni yet bahan2x utk buat cake tu, sentiasa ada je kat dapur. Sentiasa je ada ok? So, tak de alasan la x buat kan? Plan asal nak buat pizza. Saja nak layan tekak anak2x makan pizza. Tapi tak semua bahan2x utk buat pizza ada kat dapur tu. End up, buat marble cake. Marble cake ni mmg favourite suami. Suami suka sangat kek tu. Selagi marble kek tu tak abih lagi dalam loyang tu, selagi tu suami akan makan utk bfast boleh, teatime kalau time cuti dia makan, after dinner makan lagi marble cake pun boleh jer. So, basically marble cake yg setakat loyang size 20cm tu, dua hari boleh licin. Kalau berniat nak buat nak bagi kat jiran , or kekawan ofc ke, mmg confirm kena buat dua loyang. 




meh saya share resepi tradisional dari mak saya ni ye.

Bahan2x and cara2x:

250g tepung kek 
setengan sudu teh baking powder
setengah sudu teh sodium bikarbonat

semua bahan atas tu, ayak ye.

Next,

180g gula (saya guna jer gula kasar. hahaha. malas nak beli castor sugar ).
4 biji telur
1 sudu teh vanilla

dua bahan ni, kacau ler ngan hand mixer ye. pakai je la besen apa yg ada kat umah tu. letak vanilla tu sama ye. on jer hand mixer tu dlm around 15 min. Kalau dah nampak warna telur and gula yg dah di kacau mcm agak kuning cerah dah tu, blh la stop.

Next, 
250g marjerin (saya pakai brand planta jer). Marjerin ni pun kacau ngan mixer gakkkk.....fully utilize your hand mixer ye. hihihi. guna yg spiral tu. kacau sampai marjerin tu nampak mcm cair sikit pastu boleh stop mixing.

Next, 

ambik adunan telur n gula tadi, tuang masuk ke dalam marjerin. mix lagi pakai hand mixer. Pastu sikit2x tambah tepung kek yang dah ayak tadi tu.







After semua tepung kek dah habis letak dlm besen tu, bahagikan adunan tadi kepada dua bahagian. Yg pertama maintain kuning, yg kedua tu, letak dua sudu koko. pastu saya kacau ngan sudu jer biar sekata.





Saya beli koko ni yg tin besar terus sebab dah tahu, kek marble mmg kena bake selalu. So, mmg each time nak buat marble cake, bahan2x mmg selalu dah ada kat dapur , insyaAllah.

Loyang tu, you all sapu la marjerin and tepung dulu ye. Pastu panaskan kejap loyang tu dlm oven suhu 180C around 5 min pastu kuar kan dari oven. Next, cedok la and letak la adunan koko and kuning secara berselang-seli. Letak kat spot tengah dulang ye. pastu topping kat atas secara selang seli. Sementara cedok mencedok tu, boleh la panaskan oven for 10min. Pastu boleh bakar kek dalam oven.

Setting oven:

180C 
40 min pertama pakai api bawah dulu 
10 min terakhir baru pakai api atas n bawah.



Dah siap gini la rupanya. 



Untuk yg nak cuba resepi tradisi dari mak saya ni, boleh la cuba. 

xox: NorazlinaIdris

6 comments:

  1. Sedapnya Marble cake ni...suka makan tapi tak pernah cuba lgi.. nti nak cuba boleh rujuk resepi sini..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam Atie

      dah cuba ke marble kek ni? klu suka rasa manis, tambah kan gula tau...saya agak kurang suka manis...so, mmg ngam ngam je manis kek marble resepi saya ni.

      Selamat cuba!!

      Delete
  2. Replies
    1. salam....

      dah cuba belum marble cake ni.....mmg best....hahahaha bukan la nak puji diri sendiri...tapi bila suami makan seloyang dia sorang, isteri mana tak rasa happy bangga kan???

      hihihihi...sila la cuba.

      Delete
  3. Atieyusof....hihihi...insyaAllah u all mmg tak nyesal la buat marble cake ni. resepi turun temurun tu.....

    ReplyDelete
  4. laman blog saya cuba buat tau....nnti update kita. thanks !

    ReplyDelete