Monday, 3 November 2014

Bermula modal ciput, ending BESAR!!!

Salam semua.....

Apa khabar? Alhamdulillah saya sihat. Mcm nak tulis surat plak kan? Almaklum la....saya ni org lama. Tapi berjiwa segar ye!! Hihihi.

Baby shaklee saya yg no 5 tu, Az Zahra Zahia , dah berumur 1 tahun 19 hari. Tapi saya start serius bizz Shaklee , sebelum Zahra lahir lagi. So, basically lebih kurang setahun gak dah saya active dlm Shaklee Online Bizz secara part time. Perasaan seronok mmg tak dpt digambarkan sebab this is the first time MLM yg saya joined and saya boleh bertahan more than a year dah.

Start ngan beli set promo, dapat keahlian percuma. Best kan? Mcm tak de modal pun saya guna kan? Tapi utk u all yg tak nak beli set promo pun, x der masalah, u all boleh just byr rm75 (including postage) utk jadi ahli Shaklee. Bila dah register ahli, dapat la title Shaklee Independent Distributor.  tapi bila dah naik rank, title akan berbeza. Mcm tu la.....tapi after regiter ahli, tak stop  kat sini je. Why ? Dengan modal yg sekecil ini (saya cakap kecil sebab mmg sangat kecil jika dibandingkan dengan bizz MLM lain or bizz yg ada tapak kedai, mmg sangat kecil la nilai modal Shaklee RM75 tu) saya berjaya jana side income dari 2 angka ke 3 angka , pastu ke 4 angka. And saya STUCK side income kat 4 angka tu sehingga hari ini. Stuck kat 4 angka pun rasa mcm best gak. Kikiki. Tapi of coz hidup kita mesti sentiasa lebih baik dan lebih maju ke depan. InsyaAllah saya akan sentiasa mohon pada Allah SWT utk tingkatkan lagi usaha saya dan rezeki saya. Amin. Walaupun stuck kat 4 angka, saya sangat sangat sangat bersyukur padaNya cuz rezeki tu datang dari Allah. So, utk u all , jgn la rasa dapat side income 2 angka, rasa nilai tu sikit benor.. ....jgn la kata bonus yg dapat tu ciput...modal mula tu pun ciput ok??..Be cool....tapi berbaloi modal ciput tu pun...sebab bila kita sentiasa berdoa, sentiasa berusaha, buat apa yg mentor suruh buat secara istiqamah....insyaAllah, Allah akan sentiasa tolong hamba nye yg selalu pinta pada Nya. dari situ la bonus kita akan meningkat sedikit demi sedikit. perlu ingat, 2 angka or 3 angka or 4 angka or 5 angka or berapa angka sekali pun, still rezeki dari Allah. Guna sebaik mungkin. Bersyukur sebaik mungkin. jangan cepat mengeluh. bermodalkan ciput like rm75 tapi dalam jangkamasa tertentu kita akan dapat bonus like rm 4 or 5 angka , MEMANG SANGAT BERBALOI!!


be happy...think positive...all good things will come to all of us. (gambar: adina zaheen masa umur 2 tahun, sekadar hiasan) 

ini baru Az Zahra Zahia. masa ni belum setahun lagi.

Keywords dlm bizz ni ARE ( ada byk tu hihihi):

1. Do not give up
2. Apa mentor ajar, sila buat.
3. Amalan rohani yg di tekankan mentor (solat awal waktu, baca quran, solat sunat such as solat taubat, solat dhuha, solat tahjud, solat hajat, zikir, zakat, etc) sila buat. Mmg amalan ini, Allah suruh kita buat. Tapu kita as manusia suka leka kan? So, mentor kami selalu ingatkan kami.. That is the beauty of this bizz.
4. Evaluate semula action kita yg lepas. Study kat mana kelemahan n kelebihan. Take action accordingly.
5. Sentiasa ambik peluang Shaklee sediakan.  Itu akan menambahkan lagi pengalaman kita besides side incme yg akan bertambah.
6. Momentum utk berjaya kena selalu STRONG.
7. Jangan mengeluh
8. Think positive

ok....sampai setakat ni celoteh saya....

tagline utk hari ini. "Sustain in a bizz in A SMART WAY is MORE IMPORTANT than the value of the capital". jadi, start bizz ngan modal kecik LEBIH BERBALOI kalau kita kekal berusaha , never give up, tak mengeluh, think positive..... at the end of the day REWARD pasti ada insyaAllah.

xox: NorazlinaIdris


2 comments:

  1. yang penting.. get your feet moving.. insyaAllah ada hasilnya

    ReplyDelete