Monday 16 March 2015

Mushroom soup air tangan mama....

Assalammualaikum .....selamat semua.....

hahahaha....topic tak boleh blah....

Hari ni nak bagi resepi....resepi mushroom soup ....credit pada Sherene kawan saya and to my kakak ipar, kak June yg bagi penambah semngat and resepi gak utk buat mushroom soup....

Before that, yg membuatkan saya terpanggil nak masak mushroom soup is because Aliya n Ayishah suka sangat makan  mushroom soup ni...saya mcm biasa, nk mudah beli yg instant je....tuang serbuk instant tu dlm mangkuk, pastu tuang air panas... Done!!! Senang....lately ni rasa nak cuba masak sendiri plak....ntah la sedap ke tidak....tapi tekak saya ni....boleh je terima ....pastu leh perasan sedap la...wakakaks....


Resepi....not really resepi sgt sebab main agak2x je sebenar nyer.....

Bahan utk menumis:

1 ulas bawang besar
2 ulas bawang putih
Dlm 2-3  lada hitam (saya suka byk....tapi ayishah tak suka)....

Tumbuk dgn lesung batu....sorry la....saya old school la....semua benda utk menumis saya akan tumbuk ngan lesung batu..

tu dia.....lesung batu .....


Bahan utama: 
3 biji cendawan (betul ke biji penjodoh bilangan utk mushroom ni?) dihiris nipis2x

Bahan tambahan:
1 inci (lebih kurang yer) carrot potong kiub
1 inci (daun salari ke saderi ye nak sebut?. Isshh...saya yg nk bagi resepi pelat plak nak sebut nama vege ni...tapi saya selalu letak daun ni dalam masakan sup gak). Ini pun hiris nipis2x...
2 sudu besar tepung gandum
Air rebusan ayam (kalau ada guna ....tp klu x der, saya belasah jer buat takde air rebusan ayam pun). Huhuhuhu
Fresh milk
(Sukatan fresh milk n air rebusan ayam ni, payah plak nak bagi sukatan sebab mmg tak prnh sukat. Ikut sedap tangan nk tuang. Rasa pekat sgt, tambah la fresh milk tu.

Cara2x nak masak:

Tumis bahan2x tumis td sehingga naik bau wangi sikit tu, pastu campak cendawan tadi dlm kuali.
Pastu, campak daun salari n carrot tadi..
Pastu, kacau lagi and kacau lagi.
Pastu baru letak tepung gandum tadi, kacau lagi hingga agak sekata baru tambah air rebusan ayam kita. Kacau sampai sebati, baru letak fresh milk.....last nak tutup api tu, baru tambah garam secukup rasa. 

Saya biasa buat pekat sikit sebab saya akan simpan dlm peti ais. Bila nak mkn, ambik setakat yg nk mkn, tambah air panas utk cairkan nyer......(ala ala instant gak kan?)

Biasanya saya akan bahagikan soup yg dah siap ni kepada 3 portion.
2/3 portion akan saya blend bagi halus.. Dah siap blend yg halus tu baru ler saya gaul semula dgn 1/3 portion baki lagi tu..so, tak la nampak semua halus kan? Nampak gak la cendawan yg kasar tu sikit....


ni ler rupanya....mushroom soup saya....tak bijak sgt la bab bab presentatation ni....


Well......gitu la lebih kurang mushroom soup saya.....

xox: NorazlinaIdris

16 comments:

  1. pandai buat sup cendawan ya msti lbh sdp drpd yg instant tu...berkhasiat lg...

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh la....yg instant selalu nyer terlebih sikit masin nyer klu kita bancuh agakpekat. yg buat sendiri ni boleh la ikut citarasa kita.

      Delete
  2. Kena makan masa tengah berasap baru sedap....

    ReplyDelete
    Replies
    1. klu nak simpanpun boleh...buat pekat sikit. pastu simpan dalam peti ais. bila nak mkn add on air panas..ala ala instant tu...kira mcm panas gak la...hhihi

      Delete
  3. mcm best n sedap ja nnt nak cuba juga la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tekak saya sedap je...sebab saya jenis tak la high standard sangat. sepadan la ngan kebolehan masak saya yg tak seberapa ni...hihii

      Delete
  4. Salam...

    Macam sedap jer ...bunda belum pernah masak camni lagi selalu nyer beli yg instant gak..rasa macam nak buat jgk lah...

    Cendawan tu jenis yg mana ek?...cendawam tiram tu ke atau cendawam butang?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm Bunda...saya beli cendawan butang gemuk tu...bukan yg dalm tin tau...saya beli kat giant jer...dalam satu platik tu ada lebih dari 6 ketul mushroom yg besar2x. Selamat mencuba!

      Delete
  5. Nanti zumal nak try buat la... Selalu beli jew... Zumal singgah balas dan follow sini ^-^

    ReplyDelete
  6. boleh tahan.. resepi ni.. biasanya kalau nak makan sup mushroom beli saja yg dlm pek siap sedia. tapi ni buatan tangan sendari dari a to z .. terbaik.. follow blog ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank u for following blog ni. Tu resepi pertama tu. Hopefully ada lah resepi kedua. Hihihihi.

      Delete
  7. buat sendiri lbh fresh dan berzat berbanding dgn instant tu ...

    ReplyDelete
  8. Qaseh Vee....sye betul tu..pastu rasa mcm lagi la best bila anak mkn yg kita buat....tho sedap ke tak sedap , itu belakang cerita. Hihihi

    ReplyDelete
  9. salams kenal mama,

    baru berkesempatang dtg sini:)
    nak ambik resepi.....menariknya..boleh buat sendiri..:)

    ReplyDelete
  10. salam, nampak healthy your resepi ni, nak try jugak nanti :) thanks

    ReplyDelete